Det är inte alltid lätt att hitta rätt stövlar eller skor, speciellt på vintern då väglaget är svårt och fötterna stängs in i varma kängor. Fötterna anpassar sig inte till trender och hur många gånger har man inte kommit hem med fruktansvärd fotsmärta men vägrat att byta fotbeklädnad ändå?
Om man är alltför elak mot sina fötter, kan man lätt få fotåkommor som hallux valgus, hammartår eller problem med hälsenan.

Köp bekväma skor

Women's_cowboy_bootsMånga studier har gjorts på vilka skor som är rätt och hur de ska passa fötterna och visst kan man följa det, men i slutändan är läkare faktiskt överens om att man ska köpa skor som känns bekväma. Köper man skor eller stövlar som man trots allt känner att man måste anstränga sig i när man går och att den naturliga gångstilen påverkas, kan det i alla fall leda till problem. Man ska inte tvinga fötterna att gå på ett annat sätt, mer än det personliga som varierar från person till person.
Detta är naturligtvis lättare sagt än gjort då man gärna vill gå i ”dåliga” skor när man är på fest eller vill klä upp sig. Det är okej, men se till att inte använda dessa modeller varje dag och ta gärna med en skönare sko eller stövel att gå hem i. På vintern är det enkelt då isiga gator inte utgör ett bra väglag för stilettklackar.

Några tips

  • När man köper en sko eller stövel, kan man titta efter några saker som åtminstone underlättar bärandet av dem. Mellan stortån ska det vara ca 1 cm mellanrum mellan tån och skons tåspets. Annars är de för små och kan ge klämskador, fotsvamp och liktornar.
  • Se till att inte välja en för halkig sula. Många billiga skovarianter har en tunn, dålig, platt sula som inte ger stöd för hålfoten och ofta går sönder i fuktigt väder eller som gör att man far som en vante på vintergatorna.
    En bra undersula är i läder, stabil och gärna med en söm på undersidan, dvs inte ditklistrad. För sämre innersulor kan man köpa fotinlägg eller pelotter för avlastning.