Ingen som upplevde 80-talet kan ha undgått de tjocka tegelstensliknande stövlarna som de trendiga skidåkarna i Alperna bar tillsammans med neonrosa overall och zinkpasta på läpparna.
Moonbootsen talar vi om då och visst ser de lite ”spacy” ut? Stövlarna har också alltid associerats både med finurlig design och ett nytt mode samtidigt som man har skrattat åt dem.

356004744_8ce5272324_zDessa stövlar skapades i Italien på 70-talet och fick ett rejält genombrott på 80-talet. Det har sedan dess producerats en mängd kopior men det är den ursprungliga Tecnica-stöveln från företaget Tecnica Group som endast får bära beteckningen Moon Boot på sina produkter.
Hur uppkom då ordet Moon Boot? Jo, kort och gott för att företagets grundare Giancarlo Zanatta inspirerades av den första månlandningen 1969 och satte sig ned och började sketcha på en stövel som först skulle vara avsedd för vinterns kalla dagar.

Konstruktion och design

Moon Bootsen har en mycket speciell design. De har en stark gummisula som dessutom har ett slags skumgummi på insidan och som fortsätter upp på benet. Yttersidan är sedan täckt med ett färgglatt nylontyg där namnet ”Moon Boot” står skrivet. Stövlarna kan sedan snöras åt upptill vid vaden. Allt för att undanhålla snö och kyla. De är således mycket varma och inget att rekommendera att bära på sommarhalvåret bara för synes skull.
Dock har de blivit trendiga och dessa trender har gått upp och ner. Antingen älskar man stövlarna eller så hatar man dem. Många bär dem också enbart för ironins skull.

En trend som gått upp och ned

Flertalet förknippar månstövlarna med det glada 80-talet som även skänkte oss de stentvättade jeansen och axelvaddarna, något som många fram till nu får rysningar av. Men titta runt omkring er nu. Axelvaddarna är tillbaka, volangerna pryder skjortor, byxor och t.o.m. väskor och de stentvättade jeansen kan gärna bäras i mamma-stil med en matchande jacka. Och trots alla nedlåtande kommentarer om Moon Bootsen, går företaget som tillverkar dem hur bra som helst.
År 2000 blev stöveln vald som en av världens största modeprodukter av Louvren-muséet i Paris.