Vi minns dem från serien ”Charlies änglar” på 70-talet. Farrah Fawsett och Cheryl Ladd bar dem under flera episoder. Och vem kommer inte ihåg Julia Roberts i 90-talssuccén Pretty Woman som var tvungen att använda säkerhetsnål för att få ihop stöveln? Och nu syns de igen. Överallt. Till ett par shorts, snäva jeans eller en kort klänning. ja, även till den något längre midikjolen, som gärna har knäppning fram och som kan öppnas upp så stövlarna så stövlarna syns bättre.

De lårhöga stövlarna har gjort en comeback i modevärlden och visst är de praktiska? Dels håller de värmen om smalbenen eftersom de nästan är ett komplement till byxor och dels är de väldigt stiliga. Oavsett om de är platta eller bärs med hög klack.

Tips på hur de bärs

32655887082_71825101ef_bOverknee-stövlarna kan bäras på många olika sätt. De är enkla för att de både kan klä ner en stil samtidigt som de ger ett elegant intryck. För att klä ner sig en aning, är jeans och skjorta en perfekt variant. Då passar även den låga klacken ypperligt bra. Om man bär dem till en klänning eller kjol kan den höga varianten förlänga benen och göra en till en riktig supermodell. En kort kjol ger en lite mer sexig look och med den längre kjolen, med knappar fram, får man en mer sofistikerad stil som passar bra på kontoret. På senare tid har även cowboy-stöveln förlängts till en overknee-stövel, vilket ger en bredare halvhög klack.

Olika material

Till hösten och sommaren brukar de flesta lårhöga stövlarna komma i ett tunt mocka-material, antingen av riktigt läder eller som imitation. De blir då inte lika varma och kan även bäras på våren. Numera finns många lårhöga stövlar även som sandalliknande skor också, som innebär öppen tå och snörning framtill.

På vintern är det dock läder som passar bäst då det blir varmt och skönt. Lårhöga stövlar är också bra om man kanske har på sig ett par byxor som man inte riktigt tycker ser bra ut men ändå vill bära. Då göms de till stor del av stöveln.