Det sportiga modet syns numera överallt, oavsett om det handlar om kläder eller skor. Textilindustrin har gjort stora genombrott genom att hitta på nya och roliga tyger som också är tekniskt intressanta. Tyger som hjälper huden att andas, samtidigt som de håller värmen. Material som avlägsnar fukt på nolltid eller plagg som skyddar mot isande vind. Samtidigt har det aldrig förr fokuserats så mycket på själva designen och märke efter märke lanserar sina egna gymkollektioner med riktigt snygga kläder som även folk vill bära till vardags. Även skobranschen satsar på sportiga stövlar med en elegant tvist som följer i klädernas fotspår.

Sportkollektioner – den senaste trenden

shoe-629644_960_720H&M designade även delar av kläderna för Olympiska spelens trupper 2016 och sedan följde många efter, bl.a. Nike som teamade upp med Balmains Olivier Roustaing inför fotbolls-EM 2016. Detta blev resultatet ”Nike Lab”. H&M har sedan fortsatt sina träningskollektioner för att främja sportintresset och göra gymplagg trendiga. 2017 gjorde de även kollektionen ”For every victory” och deras senaste studiokollektion är inspirerad av sport med starka färger, häftig design och tekniska material, både för skor och kläder.

Bra marknadsföring

Det är således ett smart drag av företagen att göra på detta sätt eftersom kläderna och skorna kan locka de minst modeintresserade som däremot har en stark kärlek för sporten. Människor som går in på nätet och gamblar eller spelar på liveodds eller på något sätt har ett band till sportens värld, har svårt att undgå fansen på läktarna i de senaste sporttröjorna, OS-deltagarna på invigningen eller människor ute på gatan i folkvimlet när en match sänds live. Genom att dessa kollektioner också är relativt billiga har många råd att köpa åtminstone något av plaggen. Kläderna designas för folket och inte för de rika VIP-kunderna i Saint Tropez eller Miami.

Till och med barnen får vara med på ett hörn och inkluderas flitigt i kollektionerna. På så sätt sporrar man även unga att hålla på med idrott. Så nästa gång du går in och spelar på oddset eller ser en fotbollsmatch – håll utkik efter alla ”fashion victims” som kombinerar sina två favoritsysselsättningar. Mode och sport!