Det finns massor av olika stöveltyper men den största skillnaden är materialet. När det gäller design finns en obegränsad fantasi och nya trender uppkommer hela tiden. De vanligaste materialen ska vi dock ta upp här nedan.

Skinnstöveln

shoes-795698_960_720En stövel av skinn är förmodligen det vanligaste som folk köper. Skinn kan även innebära mocka och päls, vilket är hett just nu. En ny typ av stövlar som kallas ”mukluks” är en stövel som oftast är gjord av läder eller mocka och har etniska mönster. Detta kallas även för mockasiner om de är låga men numera finns också riktiga vinterstövlar som kan liknas lite vid en blandning av en moon boot och en lappstövel. Inte sällan är de prydda med snörningar och skinn eller päls inuti och är mycket bekväma. Till sommaren är de ofodrade, lägre och ger en härlig hippie-känsla.
Dessa stövlar är geniala att ha på sig på vintern och designen kommer just från Alaska, Kanada och övriga Nordamerika. Manitobah Mukluks är ett välkänt kanadensiskt märke med stort urval.

Övriga skinnstövlar är ofta inspirerade av ridstöveln och kan en krage upptill som man kan vika upp eller ned. De mindre stövletterna som slutar vid anklarna och de klassiska Jodhpur-kängorna är andra vanliga stövlar som syns på gatorna under höst och vintermånaderna.

Gummistöveln

Förr användes gummistöveln endast på landet i leriga hagar eller när det regnade småspik utomhus. Och den allra första gummistöveln som Hunter tillverkade, var gjord för den brittiska armén. Nuförtiden är gummistöveln en trendig pryl, billig och finns t.o.m. med hög klack. Den är dock inte idealisk för riktigt kallt väder, då den endast ger skydd mot fukt, så har man den på vintern bör man ha varma sockar i den. Idag tillverkas dock vissa gummistövlar med pälsfoder.
Gummistövlar är gjorda av gummimaterial från sulan till skaftet. I vissa fall kan de göras av scuba-material som liknas vid gummi.

Syntetmaterial

Att tillverka stövlar i syntetmaterial håller nere kostnaderna då det är billigare. Numera är stövlar i sammet en het trend och även polyester som fungerar som mockaimitation. Vill man ha riktigt varma stövlar kan man välja nylonklädda varianter.