Modetrender går upp och ned, försvinner och kommer tillbaka, chockerar och ironiseras och dyrkas ibland i form av verkliga ikoner.
När det gäller skor blir många människor och då framför allt kvinnor, både begeistrade och besvikna, eftersom många av skorna inte är helt fotvänliga.
Den senaste tiden har dock mer anatomiska skor fått fäste, speciellt vårskorna som inte sällan är fotriktiga i Birkenstockstil. Man kombinerar gärna lite sportig design både inom klädmodet och skomodet och då gör även sneakern sitt intåg. Att bära sköna, sportiga sneakers till en sofistikerad look är helt rätt och dessutom bra för fötterna.

GIZEH_-_Cuir_Exquisite_-_NoirVinterskorna och stövlarna som vi ser mycket av både i Sverige och utomlands, är framför allt de långa lårhöga bootsen, oavsett om de har klack eller är platta. Till vår och höst är de gärna i mocka eller i sammetstyg och på vintern kan man se dem i tjockare läder, gärna med en lite cowboybootsklack. Dessa stövlar ger benen en snygg form och kan både klä ner en outfit eller klä upp den.
De återkommande jodphurkängorna går alltid hem på hösten och kan bäras platta eller med en bred klack, gärna med tåspetsen i en annan färg. Faktum är att den bredare klacken som inte är skyhög har kommit för att stanna, till många fötters glädje.
Skor och stövlar får gärna ha färg och mönster, gärna åt det röda hållet. De härliga fårskinnsstövlarna eller de moonbootsinspirerade stövlarna kan istället vara pälsprydda i någon galen färg med snörning som en fiffig detalj. Så var inte rädd för att se ut att bära ett fluffigt, rött eller blått djur på fötterna. Det är nämligen helt i sin ordning.

Moderådet och Skobranschrådet

Det finns två stora modeagenturer i Sverige som ansvarar för att visa de senaste trenderna i modevärlden och som rådgiver svenska designers, ger ut trendböcker och främjar nya stjärnskott på modehimlen. Många stylister vänder sig till dessa två aktörer för att få senaste nytt inom mode och skor att rapportera om och Moderådet har även hand om Stockholm Fashion Week och modemässorna där den svenska designen visas upp.